Batı Karadeniz
Kızılırmak deltasının batı kenarından(Bafra ovası) başlayıp Adapazarı ve Bilecik’in doğusuna kadar uzanır.(Kızılırmak: Ülkemizde doğan Bafra körfezinden Karadeniz’e dökülen ve 1.355 km uzunluğu Dicle ırmağı ile gök ırmak başlıca kolları dır)
Batı Karadeniz bölgesi genellikle dağlıktır.Bölgede orman ürünleri ve ormancılık önemli gelir kaynağıdır.Son yıllarda Turizm önemli gelir kaynakları arasında yer almaya başlamıştır.Bölgedeki Amasra, Kastamonu, Safranbolu, Ereğli, Bolu gibi turistik merkezler yerli ve yabancı turistlere alternatif turizm hizmetleri sunarak ekonomiye önemli katkı sağlamaktadır. En gelişmiş şehri Zonguldak’tır. Özellikle limanıyla Türkiye’nin Karadeniz ülkeleriyle arasındaki deniz ticaretinde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca Kara elmas dediğimiz Türkiye’nin en zengin taş kömürü madenlerini barındırır. Ereğli ve Karabük çevresi maden işletmeleri ile ülke ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır.
Safranbolu : Karabük ilinin en büyük ve gelişmiş ilçesidir. Klasik Osmanlı kent mimarisini yansıtan tarihi evleri ile ünlü olan şehir bu özelliği sayesinde 17 Aralık 1994 tarihinden beri Dünya Miras Listesi’nde yer almakta ve turistik ilgi çekmektedir. İlçe ismini, bölgede yetişen ve nadir bir bitki olan safrandan alır.
ABANT GÖLÜ: Bolu İlinde, özellikle orman içerisinde oluşan irili ufaklı göller ülke çapında üne sahiptir. Tabii göllerin başlıcaları Bolu’nun 32 km. güneybatısında bulunan ve denizden yüksekliği 1.325 m. ve kapladığı alan 125 Ha. olan Abant Gölü batı Karadeniz’in en büyük göllerinden biridir.Baharda açan nilüfer çiçekleri ile her mevsim yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmiştir.
YEDİ GÖLLER: Bolu il sınırları içerisinde heyelan’ın oluşturduğu göller zengin bitki örtüsüne sahiptir.2.020 hektarlık yedi göller milli park içinde bulunan yedi adet doğa harikası göl bulunmaktadır.Göller kayan kitlelerin vadilerin önlerini kapaması sonucu suların biriktiği set gölleridir.Yedi göller havzası 1.500 metrelik bulunmaktadır.Sazlı,İnce,Büyük;Küçük,Derin ,Nazlı ,Serin Göl olmak üzere ortala 780 metredeki platoda yer alan göllerin en büyüğü Büyük göldür.